Modems - Gateways - Routers : het verschil kort uitgelegd

In: Root On: Comment: 0 Hit: 623

Modems - Gateways - Routers : het verschil kort uitgelegd

Modems – gateways – routers, wanneer er over ‘netwerken’ gesproken wordt krijg je deze termen vaak te horen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Hieronder berspreken we de functionaliteiten en belangrijkste verschillen van deze 3 types.

Modem

Een modem is één van de oudste termen die gebruikt wordt wanneer men het over ‘netwerken’ heeft. Een modem zorgt ervoor dat het verbonden apparaat een cellulaire verbinding krijgt. Het apparaat kan dan verbinden met het internet en/of telefoon/sms acties uitvoeren.

Een modem heeft in het algemeen een seriële poort om verbinding te maken. Via deze poort kan er dan via AT commando’s de gewenste verbinding opgestart worden.

Gateway

Een gateway en een router lijken erg op elkaar. Beiden werken autonoom en zijn meestal uitgerust met een uitgebreide beveiligings- functionaliteit zoals firewall en VPN- mogelijkheden.

Een gateway wordt meestal gebruikt om 1 soort interface zoals RS485, I/O’s, etc. door te verbinden naar het cellulaire netwerk.

Sommige gateways zijn programmeerbaar zodat er reeds een actie met de ontvangen gegevens kan gebeuren, of dat er bepaalde acties uitgevoerd worden afhankelijk van de ontvangen gegevens.

Router

Een router is het meest geavanceerde toestel binnen de verschillende netwerkapparaten.

Elke cellulaire router heeft in principe een modem ingebouwd en kan gebruikt worden om autonoom een internetverbinding tot stand te brengen en te beheren. Een router is in staat om IP adressen te geven aan de verbonden apparaten.

Bovendien kan een router meerdere interfaces hebben en zo verschillende apparaten tegelijkertijd verbinden. Een groot verschil tussen modems en routers is de softwarefunctionaliteit. Routers zijn meestal uitgerust met geavanceerde gegevens- beveiligingsdiensten zoals firewalls en meerdere VPN services. Deze functies bieden uitgebreide gegevensbeveiliging en een lager risico op cyberaanvallen.

Ontdek enkele modellen in onderstaande PDF of neem contact op met ons voor meer info !

MODEMS - GATEWAYS - ROUTERS : HET VERSCHIL KORT UITGELEGD

Comments

Leave your comment