Lora sensoren

Master Chips beschikt over een uitgebreid gamma LoRaWan sensoren die het mogelijk maken om allerhande zaken op een automatische manier te gaan monitoren. Aan de hand van deze metingen, en mogelijkheden om alarmen te triggeren of acties te ondernemen kunnen gebruikers hun assets beter gaan beheren.

Alle toestellen van Master Chips kunnen zowel gebruikt worden via het publieke als via een privaat netwerk.

LoRaWan Sensoren

Met de LoRaWan sensoren van Master Chips kan u makkelijk metingen zoals CO2, temperatuur, luchtvochtigheid, pulsen, dry contacts, waterlekdetectie, beweging en zoveel meer waarnemen in een gebouw of machine.

Door middel van het LoRaWan communicatieprotocol kan de data vervolgens worden verstuurd naar een online Cloud platform of server van je eigen bedrijf.
Deze automatisch gegenereerde data kan vervolgens gevisualiseerd worden op een platform, en zodoende kunnen er aan bepaalde waardes acties gekoppeld worden. Dit bijvoorbeeld het versturen van alarmen via mail / SMS, het wijzigen van een input status,….

Sommige sensoren kunnen visueel zelf ook reeds bepaalde zaken duidelijk maken. Dit vaak door een LED lichtje of een klein display waarop bepaalde data getoond wordt.

Kies je voor een publiek of privaat LoRa netwerk?

De keuze om via het publieke netwerk data te versturen, of toch een eigen privaat netwerk op te bouwen is van essentieel belang bij aanvang van het project. Toch vereist deze keuze enige kennis van het LoRaWan protocol en de werking hiervan.

Publiek netwerk :

Bij een publiek netwerk gaan de sensoren gebruik maken van een LoRa netwerk dat opgezet is door de LoRa operatoren die actief zijn in dat bepaalde land. Voor België is dit bijvoorbeeld Proximus. Deze operatoren gaan vervolgens antennes plaatsen over het volledige grondgebied zodoende een LoRa coverage te gaan voorzien voor hun klanten. Klanten die dit netwerk willen gebruiken dienen vervolgens een maandelijkse/jaarlijkse kost te betalen aan de operator om dit netwerk te mogen gebruiken. Het voordeel hierbij is dat de klant zelf geen gateways of antennes hoeft te voorzien op de locaties waar ze LoRa sensoren willen gebruiken. Het nadeel is dat het moeilijker is om nadien een betere coverage te bereiken indien blijkt dat de signaalsterkte op de locatie waar de sensoren geplaatst worden onvoldoende is.

Privaat netwerk :

Bij een privaat netwerk gaat de klant zijn eigen LoRa gateway plaatsen, en zorgt deze voor een intern netwerk waar de sensoren hun data naar kunnen sturen. Dergelijke gateways hebben een gemiddeld bereik van 1 à 5 KM. Door voor een private gateway te kiezen wordt de publieke operator die voor het LoRa netwerk zorgt overbodig, en dient men deze maandelijkse / jaarlijkse kost niet meer te betalen. Bijkomend blijven alle gegevens die verzameld worden binnen je eigen netwerk, en moet je deze niet extern gaan ophalen.

Welk netwerk kies je best?

Dat hang specifiek van use case tot use case af. Algemeen raden we aan om, wanneer het gaat over een bepaalde site waar meerdere sensoren geplaatst worden, een privaat netwerk op te bouwen.

Wanneer het gaat over meerdere sites, met telkens slechts enkele sensoren, komt het vaak goedkoper uit om alsnog voor het publieke netwerk te kiezen.

Wil je echter zeker zijn wat best te kiezen? Neem dan zeker contact met ons op, en we helpen je met plezier verder..

Easy to Use LoRaWan sensoren

De installatie en opstart van de LoRaWan sensor is vaak Plug & Play : In 10 minuten tijd haal je de sensor uit de doos, pas je de configuratie eigenhandig aan, en plaats je deze vervolgens op de gewenste locatie.

De metingen kunnen frequent worden doorgestuurd naar een platform via het LoRa netwerk.
Dit tegen een maximale frequentie van +- 1 maal elke 10 minuten.
Versturen kan zowel via het publieke LoRa netwerk als via een private LoRa Gateway. Door de openheid van onze sensoren kan elk platform of gateway gebruikt worden om de data te visualiseren. Heeft u echter geen eigen platform, dan helpen we hier graag verder mee via ons IOT Cloud Platform.

Deze sensoren worden frequent gebruikt in industriegebouwen, fabrieken, scholen, horeca, publieke plaatsen, steden, geconnecteerde gebouwen, enzovoort.

Waar plaats je een LoRa CO2 sensor?

Je LoRaWan sensoren plaats je best op 1,5 m boven de vloer op een plaats waar het signaal ook het gebouw / machine / … kan verlaten. In de meeste gevallen moet het signaal tot aan een antenne raken die zich niet binnen hetzelfde gebouw bevindt. Hiervoor moet het dus naar buiten raken. Om de optimale locatie van een sensor te bepalen voer je tijdens het plaatsen best enkele testen uit, en hou je er rekening mee dat het signaal zich een weg naar buiten moet zoeken. Dit kan via een raam, deur, opening,…

Heb je echter hulp nodig met het plaatsen van deze sensoren? Neem dan gerust contact met op ons op, en we helpen je met veel plezier verder!

 

Actieve filters